På promenaden räknar jag steg. När jag andas ut räknar jag 1,2,3,4 steg och när jag andas in räknar jag 1,2 steg. Att gå (eller springa, eller cykla) och räkna steg är väldigt meditativt och lugnande. 1,2,3,4 ut och 1,2 in all andning sker genom näsan. Det är svårt att vara annat än här och nu när man räknar steg. Det ger en bra rytm åt andningen och kroppen. Kroppen blir lugn och avspänd.
Tänk dig motsatsen: en kropp i kamp/flykt läge. Spänd kropp, en ytlig, snabb och orytmisk andning. En hjärna som går på högvarv. Du är beredd på flykt eller kamp. Känslan av att konstant springa ett 200-meters lopp. Bara tanken gör mig helt slut.
Mitt mål är att ha en så avslappnad kropp som möjligt, dygnets alla timmar. Det är inget quick fix utan kräver träning. Ju lägre grundstress jag har ju bättre rustad är jag om det händer något oförutsett.
Medveten Andning är ett fantastiskt verktyg för sänka sin grundstress och må bättre.