För några veckor sedan startade jag ytterligare en andningskurs. Denna gången med ett nytt upplägg som bygger på mer samtal och delning mellan deltagarna än teori.
Det är lätt att som ledare har för stora förväntningar och förhoppningar om att deltagarna ska vara lika målfokuserade som jag är. Inser att alla måste och ska göra det i sin egen takt annars blir det inte bra. Att göra det i grupp med mellanliggande träning, hoppas jag sporrar deltagarna att träna. Denna gången har vi dessutom en sluten Facebook grupp för stöttning, frågor och funderingar som kommer upp. Varje förändring börjar med ett första steg. Tar man ett för stort kliv framåt, är risken stor att man kör över sin kropp och inte orkar fortsätta i samma takt. Då får man snart börja om på ruta noll igen. Så små steg i taget, sakta framåt blir tillslut något riktigt stort. Det gäller bara att hålla i och fortsätta när det tar emot.

Hittills har vi pratat mycket om koldioxidens påverkan på kroppen. När vi har försämrad andning får vi syrebrist men också koldioxidbrist. Genom att lära sig medveten andning ökar våra nivåer av koldioxid i kroppen, vilket bland annat vidgar blodkärlen, ökar syresättningen och vidgar luftvägarna.
Minns att när jag var på Island för många år sedan fick vi veta att Islänningarna jobbar väldigt mycket och hade samtidigt väldigt låga sjukskrivningar. Funderar på om det finns en koppling mellan låga sjukskrivningstal och att deras stora tillgång till badhus och heta källor. Att bada i koldioxidrikt vatten ger både fysisk avslappning och ett inre lugn.
Det finns ca 50 gånger mer koldioxid i vattnet än i luften. Det är anledningen till att det känns så skönt att bada, eftersom kroppen tar upp en viss mängd koldioxid genom huden. Varma källor innehåller ännu större mängd koldioxid än normalt vatten så upptaget genom huden ökar ytterligare.
Ett tips om man har dålig blodcirkulation är att bada fotbad eller helkroppsbad med bikarbonat.
Fotbad: 1 msk bikarbonat i 5 l vatten. Bada ca 10 min.
Helkroppsbad: 1 dl bikarbonat i ett halvfyllt badkar (50-60 l) Bada ca 20 min.
Verkligen njutbart!